U hladnjačama oko 200 tona maline

Bez autora
Aug 17 2011

Otkup maline na sjeveru Crne Gore završen je ovih dana. Procjena je da je nekoliko otkupljivačkih firmi preuzelo od proizvođača oko 200 tona ovog voća po cijeni od 1,10 i 1,30 eura, uz podršku Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 30 centi. Proizvođači su na kraju sezone, ipak, zadovoljni plasmanom i cijenom, iako je ona bila niža nego lani, zbog velike ponude na evropskom tržištu. Crnogorska kvalitetna malina, prema riječima otkupljivača, biće izvezena u Srbiju, u pojedine zemlje Evropske unije, ali i u Ameriku. Veća količina od otkupljene plasirana je, kako kažu, na domaće tržište, uglavnom Podgoricu i Primorje. Za kilogram maline proizvođači su na crnogorskom tržištu dobijali od 1,5 do tri eura...

U hladnjačama oko 200 tona malineOtkup maline na sjeveru Crne Gore završen je ovih dana. Procjena je da je nekoliko otkupljivačkih firmi preuzelo od proizvođača oko 200 tona ovog voća po cijeni od 1,10 i 1,30 eura, uz podršku Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 30 centi.

Proizvođači su na kraju sezone, ipak, zadovoljni plasmanom i cijenom, iako je ona bila niža nego lani, zbog velike ponude na evropskom tržištu.

Crnogorska kvalitetna malina, prema riječima otkupljivača, biće izvezena u Srbiju, u pojedine zemlje Evropske unije, ali i u Ameriku. Veća količina od otkupljene plasirana je, kako kažu, na domaće tržište, uglavnom Podgoricu i Primorje. Za kilogram maline proizvođači su na crnogorskom tržištu dobijali od 1,5 do tri eura.

Vlasnik otkupljivačke firme Bioplod iz Rožaja Šefkija Nurković kaže da je otkupio više od 80 tona ovih plodova, po cijeni od 1,30 eura, te da su proizvođači sa kojima je sarađivao bili vrlo zadovoljni.

Bioplod će malinu, kako je kazao, izvesti poznatim kupcima direktno u Austriju, Francusku i Njemačku.

Firma Senzal iz Bijelog Polja u hladnjači ima oko 60 tona maline, otkupljene po cijeni od 1,10 eura.

Imamo kupca iz Srbije. Uzeo je uzorke maline za posebnu analizu koju traži američko tržište, na koje će je dalje plasirati. Uzorci zadovoljavaju standarde, tako da očekujemo brzu realizaciju posla - kaže vlasnik ovog preduzeća Rade Raičević.

On ne očekuje, kako kaže, da će mu kupac ponuditi visoku cijenu za malinu, jer je na tržištu Srbije povoljnija.
Raičević kaže da je ove godine otkupio manje maline, nego što je planirano jer su proizvođači uspjeli da je dobro plasiraju u Crnoj Gori, po povoljnijim cijenama.

Predsjednik Udruženja malinara Andrijevice Radoš Lale Đurišić smatra da su za dvanaest godina razvoja malinarstva u zemlji po prvi put i otkupljivači i proizvođači bili zadovoljni.

Cijena otkupa jeste bila niža nego prošle godine, ali ipak veća nego u okruženju. To se nadoknadilo sa dobrom organizacijom otkupa od strane Ministarstva poljoprivrede na čelu sa ministrom koji je bio u stalnoj komunikaciji sa nama - kaže Đurišić.

Udruženje malinara iz Andrijevice, koje čini 71 plantažer sa područja ove opštine i dijelom Murine, proizvelo je oko 50 tona maline.

Nešto je plasirano na domaće tržište, ali veći dio isporučili smo preduzeću Vir Inpeks iz Tomaševa. Zadovoljni smo saradnjom sa njima, što pokazuje i to da su malinari isplaćeni zadnjeg dana berbe, tačnije 9. avgusta - kaže Đurišić.

Berači borovnice dobijaju 3,10 do 3,60 eura po kilogramu

Berači borovnice ove godine trebalo bi da budu još zadovoljniji od malinara. Bioplod je otkupljuje po cijeni od 3,10 eura, odnosno 3,60 za očišćenu od lišća i ostalih djelova biljke. Borovnica će se bez problema prodati kupcima u Njemačkoj i Austriji, među kojima je i poznati proizvođač sokova "Rauh".

Vlasnik Bioploda kaže da se pripremaju da u septembru počnu otkup pečurki i ljekovitog bilja i sakupljačima obećava dobre cijene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik